Powered by Jasper Roberts - Blog

Mat första året som bebis

 
Alltså det där med att intervjua en expert på sitt område var ju inte så tokigt så efter det populära matinlägget där det fullkomligt vällde in kommentarer och tips så täntke jag att vi tar och frågar någon riktigt duktig på barnmat om tips och råd. Jag hittade Theres som har uppskattade bloggen Mejas mat där man kan få tips, inspiration och recept och frågade ut henne på grejerna vi undrade över om mat till bebisar under första året - enjoy!

 

 

 

 

"Var du också förvirrad när du skulle sätta igång med mat och mellis för första gången?" 

Förvirrad var jag absolut! Inte blev jag klokare av all den motstridiga information som man fick från alla håll. Den var visserligen välmenande men knappast klargörande. Någon person sa en sak, bvc sa en annan och livsmedelsverket hade i vissa avseenden en helt annan uppfattning. Så vem skulle man lyssna på?  Jag bestämde mig för att själv ta reda på vad som faktiskt gällde eftersom att ge barnmatsburkar inte var ett alternativ för mig då det vid tidpunkten inte fanns så stort ekologiskt utbud. Min lilla tål nämligen inte konventionell mat. För hur svårt är det egentligen att laga sin egen barnmat och se till att bebis får i sig alla näringsämnen som behövs? Faktiskt inte så svårt som det först ser ut. 

Det finns ett par mycket viktig saker när man lagar sin egen barnmat eller börjar ge bebis mat som man måste har koll på. Det gäller att veta vilka livsmedel som bebisar under 1 år inte får äta. Grovt räknat så är det honung, gröna bladgrönsaker, salt, linfrön och ämnet solanin som finns i skalet på potatis.

 

 

 "Vad är ditt bästa tips till oss nyblivna föräldrar som precis ska börja introducera mat – hur ska man tänka och hur gå till väga?"

 

Ta det lugnt! Det är det absolut viktigaste av allt. Alla barn är så otroligt olika och det är absolut inte nödvändigt att stressa fram med maten. Ofta kommer rekommendationen från bvc redan vid 4 månader att man ska börja ge gröt, gällande rekommendation för matintroduktion är 6 månader. Men detta är bara en rekommendation. Om man inte vill ge gröt eller känner att bebis är redo så går det bra att vänta lite. Ofta skyndas det på alltför fort med matintroduktionen och resultatet blir krångel med magen och förstoppning, detta för att bebis mage- och tarmsystem inte hinner med. 

 

Det första som man behöver göra är att se om din bebis redo för att äta mat? Inte alla bebisar är redo vid 6 månader, en del börjar inte att visa intresse för mat förrens de är 10 månader en del t.o.m. senare och det är helt normalt. 

 

De tecken som ska man ska titta efter är:  

Sträcker sig bebis efter mat från din tallrik? 

Tittar din bebis på din mat och smackar?

Själv tar mat. 

Viktigt är även att din bebis kan sitta upp själv utan stöd. 

Kan din bebis vända bort huvudet? (Viktigt om man skedmatar och att du ser när din bebis inte vill ha för de kommunicerar hela tiden med oss) 

 

När du sett att ditt barn är redo för att börja äta så börja med att byta ut ett mål mat per dag. Man kan här göra på olika sätt men vanligast är att man kör en klassisk puré. Själv rekommenderar jag att man kör lite mosad avokado som första mål. Avokado är näringsrikt och innehåller nyttiga fetter och vitaminer. Erbjud först lite mat max 1 sked vid första tillfället och därefter amma eller ge ersättning som vanligt. Om magen är ok så upprepa dagen därpå och ev. öka lite. Fortsätt så tills du är uppe i en portion eller tills bebis är mätt. Det handlar alltså inte om att man ersätter ett mål mat rakt av utan att sakta vänja magen vid den nya maten. Sen byter man ut ett till mål och då kan man oftast ta det lite fortare. 

 

 

 

"Du har en kategori som heter ”ny i köket” där det verkar vara lite lättare recept som kan passa även en sån som mig som aldrig lagar mat hemma.  Är det där du rekommenderar att man kan börja kika? Vad är det lättaste receptet som jag kan börja ge mig på till en 7-månaders?"

Ja precis, på den sidan hittar man recept som är lättlagade och de är just till för de som kanske aldrig har spenderat någon tid tidigare i ett kök och är helt nya. Om du däremot har lagat lite mat tidigare så hittar du mängder med recept och inspiration i de olika kategorierna. Där är det indelat efter bl.a. ålder, mat och även kostlära om man ex själv äter paleo eller är vegetarian. Nästan alla recepten i bloggen är anpassade så att du kan ge dem från 6 månaders ålder. Det står även i varje recept hur du gör för varje ålderskategori, både för bebis och vuxen. Den här principen kommer även att finnas i Mejas barnmatsbok där mängder av recept och information just nu skrivs ned. 

 

Det absolut enklaste sakerna som du kan börja med är avokado eller kokt äggula. Sen finns det många trevliga recept på bl.a. puréer som man kan ge som persiljerot & päronpuré är en favorit. Den är både söt och näringsrik. Gröt är en annan sak som man kan ge. Det är enkelt och gott att göra. Dessutom kan gröt varieras otroligt mycket som ex kan man göra en kryddad havregrynsgröt med fruktmix eller en hallongröt. Soppa är ett annat enkelt alternativ att börja med som ofta glöms bort.

 

 

"Jag har provat göra enklare grejer till Charles, typ potatis och morotspuré men han har ratat allt jag testat men gillar ekologisk burkmat – vad gör jag för fel? Jag tycker det är otroligt svårt att krydda men läser ofta att det är det som är hemligheten – vilka tre kryddor ska jag börja ge mig på att krydda upp enkla grejor med och ungefär hur mycket är lagom till en sån här liten?"

Du gör inget som är fel. Många föräldrar anklagar sig själva för att de inte lagar tillräckligt bra eller god mat som bebis äter. Det kan ta många gånger innan bebis fattar tycke för en maträtt så ge inte upp. Kryddor kan vara en faktor som påverkar. Det är svårt att ge tre kryddor som du ska krydda med. Använd de kryddor som du själv gillar och använder regelbundet i din matlagning. Speciellt om du har ammat är detta en fördel eftersom smak går över via bröstmjölken och bebis känner då igen smaken. Till små bebisar behöver man inte krydda speciellt mycket. 1/2- 1krm kan ibland vara fullt tillräckligt, lite beroende på vilken krydda som man använder. 

 

"Vi har diskuterat här på min blogg hur mycket och hur ofta en 7-9 månaders bör/ kan/ ska äta. Hur tycker du ett matschema kan se ut för en så pass liten? (Ge gärna förslag på frukost, mellis, lunch, mellis, middag och om det är något mer?)"

När man har kommit upp i 1-2 mål och magen är stabil då kan man ge bebis mat tills dess att bebis är mätt och inte vill ha mer. Mängden är mycket olika och varierar beroende på vilken tillväxtfas som bebis befinner sig i. Bebisen reglerar det här med maten mycket bättre än vi sitter och räknar antal kalorier och näringsämnen. Låt din bebis styra här så brukar det fungera bra. Så länge som din bebis är pigg och glad och inte tappar i vikt så är det ok.  

Matscheman gjorde jag ett par för något år sen utifrån en sammanställning på många bebisar. Även dessa finns på sidan om man vill ha något att kika på. Scheman kan se väldigt olika ut och de är återigen beroende på barn men även deras sovvanor. När man har kommit igång med maten så är det vanligen 5-7 mål mat om dagen som det rör sig om att man ger.  

En dag kan ex se ut något liknande det här:

 

Frukost: Höstig havregrynsgröt med lingon & rårivet äpple eller äppelmos för de allra minsta, toppat med hemgjord söt kokosmjölk. 

 

Förmiddagsfika: Skrädmjölsfralla med jordnötshummus

 

Lunch: Äggröra med persilja och citron

 

Mellis: Blåbärsmjölk på havremjölk

                      Raw food morotsbollar

 

Middag: Kokoskokt torsk på spagettibädd

 

Kvällsfika: Äggmjölk med blåbärssmak

 

"Åh tusen tack för alla tips, jag lovar att jag ska våga mig på att prova laga mat till Charles igen och hoppas att han inte rynkar på näsan, haha".

 

Tack själv och lycka till! Det går säkert jättebra, tro på dig själv

 

 

 

 

Tess:

Wow men så bra! Behöver verkligen inspiration på receptfronten....

Svar: Vas kul!
JOHANNA KAJSON

Anonym:

Hej!
Är en tvåbarnsmamma med en liten pojke på 4 år och en liten tjej på snart 2 år.
Gillar verkligen din blogg och kikar in då och då.
Blir dock lite frustrerad på ovan inlägg! Är absolut ingen specialist men tycker också det är superviktigt att ge mina barn bra och näringsrik mat. Har lagat egen mat till mina bebisar när de varit bebisar och kombinerat med ekologiskt köpemat. Matsedeln ovan var väldigt pretentiös och tänker liksom att detta kommer göra många nya mammor stressade, känner liksom ingen som lagat sådan mat? Och jordnötshummos? Känner ett par barn som första gången de provat jordnötter via extrema reaktioner visat att de varit allergiska.. Har inte vågat prova nötter förrän de varit lite äldre. I all välmening, visst låter menyn inspirerande men till en liten bebis skulle jag nog hålla mig till enkla smaker som motatis, palsternacka, gröt av olika slag och frukt i alla former samt köttfärssåser, kokt fisk i olika former och inte snåla med fettet. Helt enkelt följa Livsmedelsverkets allmänna råd för barn...

Svar: Hej, vad tråkigt att du blir frustrerad. Tanken med inlägget var att få lite hjälp med grundgrejorna när man introducerar mat samt tips på nytänk och annorlunda recept för dem som lagar mat. Jag lagar ju inte mat utan köper burkmat och jag upplever att det går lika bra, jag lärde mig ändå mycket av inlägget och hennes svar - och det är ju en intervju så jag kan inte styra hennes matsedel efter vad som hade passat mig att hon svarat. Det bästa är ju att man kan välja vad som inspirerar och hjälper en i en sån här intervju också kan man strunta i resten :)
JOHANNA KAJSON

Lina:

Alltså förlåt, jag gillar verkligen dig och din blogg men jag måste hålla med den andra kommentaren om att den där menyn kändes helt överdrivet jättepretto. Den kanske vände sig till föräldrar som bara har ett barn och som inte jobbar ngt men jag (som ändå lagar all mat från grunden osv och som kör plockmat/blw) började nästan fnissa lite när jag föreställer mig hur jag ska göra hummus (jordnöt till bebisar för övrigt, what?!), hemmagjord kokosmjölk, baka frallor, göra blåbärsmjölk och raw morotsbollar osv. Till en och samma dag? Visst kan man göra större satser och frysa in men allt blir inte jättegott upptinat. Jag tycker sånt där bara lägger ännu mer ångest på föräldrar med funderingar kring mat. Min lilla på 10 månader kanske är enda ungen utan större tålamod men han skulle bli tokig om jag ägnade flera timmar av våra dagar av att pilla i köket. Kanske är det riktat till de med stillsamma barn? Som sover hela nätterna så att föräldrarna inte behöver vila när barnen dagvilar? Man kan laga ekologisk och hälsosam mat till sina barn utan att man ska känna att "gör egen hummus, kokosmjölk och specialfrallor!" Blir ett klämkäckt svar när man precis ska börja med mat. Näe, tjejen är säkert jättegullig men det kändes som att hon tagit i för kung och fosterland för att få fram hur duktig hon är som får till allt det där med ett leende på läpparna. Det finns mellanting mellan att kärna eget smör och att ge falukorv hela veckan liksom.

Svar: Haha, jag kan förstå vad du menar men jag blev ändå inspirerad att tänka nytt kring mat, även om jag ju kör ekologisk burkmat och kanske kan testa mig på avokado typ. Man kan väl ta hennes svar och välja vad man vill ta av och vad man vill strunta i tänker jag?
JOHANNA KAJSON

Jessika:

Haha ja, som ovan tror jag absolut att det här skrämmer väldigt mycket! Jag har inte ens tänkt tanken att klicka på länkarna tyvärr. Kanske är superenkla recept med onödigt pretto namn? Haha jag vet inte. Men jag har kört mest kokade rofrukter till en början, men nu är det som att min lille tycker att ju mer smak desto bättre så börjar variera mer. Rent generellt tycker jag verkligen det är lätt att ta till sig av vad små barn bör få i sig bara av att läsa Livsmedelsverket och har aldrig känt att tipsen varit motstridiga något annat eller mitt sunda förnuft. Undvik salt, peppar, starka kryddor och mixa/mosa. Allt som är för hårt för att göras till någon sorts gröt/puré kokas helt enkelt först alternativt mosas mellan fingrarna i små bitar (typ bröd).

Svar: Vad kryddar du med? Jag är sämst på att krydda!!!
JOHANNA KAJSON

Jessika:

Åh vet du, när jag tänker smaker så tänker jag inte så mycket på kryddor! Vi har knappt börjat med det, men jag menar att det går att lägga till olika saker i tex gröten - mosa en banan, dissekera en mandarin eller gröp ur ett päron för variation. Koka rotfrukter/ris/potatis som i sig inte är så smakrika och ge tillsammans med fisk (tex tonfisk - så enkelt=, äggrör (bara rör om ett ägg i pannan), värmd/kokad tomat. Allt innehåller olika konsistenser och smaker som C snart kommer att intressera sig för. Vi hade kommit långt med smaker men så blev vår lille magsjuk innan jul och vi var tillbaka helt på ersättning igen i några veckor, så det dippar och man får bara gå med det. Nu börjar det gå ner rätt mycket igen och då blir det kul! Vi kommer nog börja med en del kryddor nu och även lök och vitlök, då tror jag främst att det blir oregano, paprikapulver och annat som vi använder ofta men som inte är starkt. Och färska kryddor som persilja, basilika, rosmarin, dill etc går också jättebra att lägga till och vi kommer fortsätta testa oss fram med det. Och precis som du säger ska det vara kul med mat, så bara testa i er takt! :)

Morinskan:

Vilka bra tips! Ska definitivt kika in Theres blogg😊

Kommentera inlägget här: