Powered by Jasper Roberts - Blog

Tips och resguide till Dubai

Nu när vi ska ut och resa så inser jag att jag har varit lite småkass på att göra riktigt bra resguider genom åren men det ska jag bli bättre på - jag lovar! Här är iaf en från Dubai som var otroligt populär och som många uppskattar fortfarande - jag hade en av er superläsare som var där nyligen och dessutom hade några smarta tillägg som jag lagt in så den är mer uppdaterad, älskar när vi lyckas göra resguider tillsammans - kanske det vi ska satsa på? Vilka städer ska vi köra?
 
Jag skulle gärna åka tillbaka till Dubai, framförallt när Charles är lite större och vi kan köra loss på vattenlandet, det är lagom långt borta och värmen är otrolit behaglig. Ett superresmål med kids faktiskt.
 
Resguide Dubai:
 
 
 
Resan dit:
Vi flög med Norwegian och de brukar ha schyssta priser (vi utnyttjade våra poäng så vår flygresa var gratis vilket gjorde att vi kunde dra på lite mer på hotellet där vi dessutom fick en superdeal.) men jag vill varna för att det är deras "vanliga" flyg som går bort till Dubai och det är inte det bästa egentligen när man har med sig barn eller är gravid och otymplig själv. Vi hade turen att få tre säten för oss själva både på resan dit och hem vilket räddade mig, annars hade det varit riktigt tuff och jag hade föredraget att kika på Emirates eller liknande som nog har skärmar, lite mer utrymme osv. Hur som helst, flygresan tar runt 7h (ibland bara 6h och ibland 7,30 beroende på väder och vind kan man väl säga) och tidsskillnaden är ju bara 3h nu när vi har vintertid (annars ynka 2h) och de ligger före oss i tid vilket gör att man slipper jetlaggen. Perfekt med kids med andra ord!
 
Boende:
Ja vi tog ju creme de la creme denna gången, mest för att vi varit så himla nyfikna på Atlantis the Palm länge men också för att vi kortade hellre ner resan något och bodde på ett bättre hotell istället samt att vi som sagt fick resan gratis - det underlättade ju! Vi lyckades dessutom deala till oss ett lägre pris än deras rates som stod på hemsidan vilket var tur - annars hade vi aldrig bokat så det är ett hett tips att spana runt lite på priserna. Det är härligt att bo ute på palmen och Atlantis är ett riktigt fullservice hotell med vackra rum, fin utsikt, riktigt bra strand med handduksservice där de kom med isglass ibland och man kunde såklart beställa mat och dryck direkt nere på stranden och sätta upp på rummet. Där är två stora poolområden och överallt finns badvakter för ens säkerhet. Gymmet är helt klart det bästa gym vi någonsin besökt, stort och luftigt med allt man vill ha på ett gym och gratis vatten, frukt, iskalla handdukar osv. Det stod förresten gratis vatten på rummet hela tiden också så det behövde man inte tänka på. I boendet ingår deras gigantiska undervattensland som alltså är ett akvarium med 68 000 fiskar eller vad det är och upplevelsen att gå där nere var häftig, hit åker många på visning som turister annars. Deras vattenpark ingår också och det var verkligen något i världsklass kan jag säga, alla attraktioner såg enormt häftiga ut (jag fick ju inte åka eftersom jag är gravid). (Om man inte bor på Atlantis kan man smita in i hotellobbyn och gå och kika på det gigantiska akvariet gratis ändå om man inte vill betala för att gå runt där inne, det är nämligen det stora i entrén som är det coolaste iaf!)
 
Jag vet att många bor i Dubai marina annars eller någon annanstans på Palmen och vi kände väl att den bästa rekommendationen är att bo där det finns egen strand så man slipper ta sig iväg för vilotimmarna i en solstol. Man sitter rätt mycket i trafik ändå i denna staden så att ha stranden och havet vid hotellet är verkligen ett tips (om man inte är poolmänniska som tycker att en takpool räcker, då har de flesta hotell pool som man kan ligga vid såklart! Tänk dock på att där är skyskrapor precis överallt i Dubai så många pooler ligger i skuggan stora delar av dagen vilket gör att det inte är fullt så härligt att ligga där).
 
Ett annat alternativ är ju att man kan hyra hus vilket jag vet att några vänner gjorde, då måste man dock fixa med mat och sånt själv så det beror lite på vad man vill ha för upplägg.
 
Shopping:
Det finns några olika malls att besöka i Dubai om man åker hit för shoppingen. Deras valuta mäts alltid mot dollarn så när dollarn är dyr så är det dyrt i Dubai med - som nu när vi var där! Då var det svindyrt (vi jämförde några grejer som vi visste vad de kostade i Sverige och det var mycket dyrare i Dubai). Under januari har de sin årliga "shopping festival" där de kör rea i de flesta butiker, dock inte på allt såklart.
 
Dubai mall
Världens största mall där du passar på att besöka Burj Khalifa.och se vattenspelet utanför klockan 18 som är ett av de häftigaste i världen sägs det. De har dessutom en isrink om man vill åka skridskor och ett stort vattenfall man kan spana in när man ändå är i farten och där finns ALLA butiker du behöver. Det var för stort för min smak om jag ska vara ärlig, phu. Käka på The Social house ute vid fontänen så har ni sittplatser när det drar igång, eller varför inte fika på något av ställena en våning upp annars? I Dubai mall ligger dessutom IHOP för den som gillar denna amerikanska kedja... (Gratis wifi i hela köpcentrumet)
 
Mall of Emirates
Känd för att det ligger en skidbacke mitt inne i köpcentrumet och bara det är ju lite galet såklart. Förutom att åka skidor kan du hälsa på pingvinerna som kör show emellanåt eller så hoppar du in i en plastbubbla som rullas ner för backen. Bredvid skidbacken ligger den klassiska matkedjan Cheesecake Factory och oavsett om du ska käka eller bara vill ha en liten fika så är detta stället faktiskt alltid riktigt schysst enligt mig. Ät deras pasta bellagio som är min favorit och om du inte orkar desserten så kan du köpa med cheesecakes to go. I köpcentrumet hittar du återigen de flesta butiker som du behöver och även här kan du spana in andra grejor såsom deras stora akvarium (men ändå - detta är inte i närheten av Atlantis så åk ut dit om du är nyfiken på världens alla fiskar). (Numera finns även här gratis wifi)
 
Dubai outlet mall
Ligger en bra bit utanför staden, ungefär vid flygplatsen. Är du sugen på att shoppa billiga löpskor, märkeskläder till reapriser eller äta en våffla med fyra olika sorters chokladsås och strössel så är det hit du åker. Den är dock inte i närheten av de amerikans outletsen vi är vana vid.  (Inget wifi i köpcentrumet men köp något på Starbucks och be om en kod)
 
 
Upplevelser:
 
Burj Khalifa
Världens högsta byggnad och väl värd sitt besök! 828 meter högt och 164 våningar, du når våning 124 som besökare med en av världens snabbaste hissar och utsikten är hissnande! Boka biljetter innan och se till att komma 15 minuter innan ert besök (biljetterna är MYCKET dyrare på plats om ni ska spontanköpa och det är faktiskt ganska ofta helt slutsålt...)
 
Fontänen vid Dubai mall
Klockan 18:00 varje dag skjuts det enorma vattenspelet utanför Dubai mall soch sedan kör de varje halvimme så se till att tajma det. Här sluter alla människor upp redan från en halvtimme innan för att se det världskända spelverket så kom i tid eller sätt er på någon av restaurangerna i närheten, t ex The Social House.
 
Gold souk/ krydd souk
Guldmarknaden och kryddmarknaden ligger nära varandra men en bra bit utanför staden så ha detta som ett eget kvällsevent. De har öppet till 21:30 eller 22 och här får du vara beredd på högt tempo och många som vill sälja på dig både sina produkter och fejkväskor. Att köpa guld här i butikerna är safe, alla har samma pris på guldet men tar olika pris för hantverket så se till att pruta om du ska ha något annat än en enkel guldkedja som vi! Men skippa kopiorna av Prada och Gucci - de bör inte stöttas oavsett var i världen man är! Att gå längst kryddsouken är också en läcker upplevelse och där tar verkligen dofterna över! Vi köpte med oss massor hem och förslagvis är det kul att ha bästa kvalite på saffran i sitt skafferi när snön faller utanför...
 
Atlantis vattenland/ dolphine bay/ gigantisk akvarium
Även om du bor någon annanstans kan det vara värt en utflykt ut till Atlantis för en dag på vattenlandet, det är otrolig häftigt! Jag tror det kostade runt 600kr per person och då ingår handduksservice även där om jag förstod det hela rätt. Här kan man dessutom boka in så man får bada med delfinerna och passa för tusan på att besöka det stora akvariet inne i hotellet när ni ändå är på plats! (Men skippa shoppingen i deras dyra små butiker, det är mycket dyrare än i mallsen - Starbucks och Cold Stone finns dock och Cold Stone är ju alltid en rolig upplevelse när de showar loss bakom disken med glasskulorna).
 
Madinat Jumeirah
Ett område som även kallas lilla Venedig då där ligger restauranger och en souk runt vattnet. Boka in en middag i detta området en kväll och passa på att ta en båt (kallas arab) mellan ställena, eller gå på turistbåten för att åka hela turen runt. Här ser du också Burj Al Arab som är ett 7-stjärnigt (!!!) hotell.
 
 
Mat & dryck
I Dubai dricker man sällan alkohol och vi såg inte en enda onykter människa under vår resa, det gör stället till riktigt lugnt och tryggt. Alkoholen serveras endast på hotell (även på restaurangerna i Madinat) så här är det inga öl-luncher á la Europastyle kan jag säga. Har ni dessutom hyrt ett hus är enda chansen att ha köpt med lite öl och vin från flygplatsens Taxfree. Alkoholen är riktigt dyr, en öl på Atlantis kostade runt 120kr, maten är helt okej i pris, ungefär som Sverige.
 
Shawarma
En maträtt som är som en slags kycklingfajita - riktigt jäkla god! Varför finns inte denna i Sverige? Denna vågar du dig på både i deras snabb-kedjor och på gatan i Bur Dubai (gamla Dubai).
 
Bar Koubba
Ligger i Madinat och en perfekt start för er myskväll i lilla Venedig-området. Boka en taxi till hotell Al Qasr Hotel och säg att du ska till Kouba Bar. Här sitter du på en takbar med läcker utsikt och dricker riktigt goda drinkar och röker Shisha.
 
Pad thai, Al Qasr Hotell
Thairestaurangen  i samma hotell som ovan sägs vara ruskigt bra. Min vän Mia rekommenderade den och även personalen i Madinat hade den som favorit  - vi hamnade dock på en italienare som var supergod den med.
 
The Arabian Courtyard
Ta en taxi till hotell One & Only Royal Mirage och säg att du ska äta på Arabian courtyard. Detta tipset fick vi också av Mia och här kommer du till en läcker innergård med ljusslingor runt palmerna och små tält och mjuka kuddsoffor där du sitter under bar himmel. De har en massa smårätter (som tapas) och vi beställde in alldeles för mycket men ALLT var SÅ GOTT! Jag tog en Virgin pina colada till och runt om oss rökte alla Shisha och det var livemusik. Hett tips är lammkotletterna, shawarman och falafeln. Mmmm
 
Ett tips till från en läsare var JBR (Jumeirah Beach Residence) för middag. Massa restauranger att välja på kring strandpromenaden, alla har stora terrasser mot vattnet och där finns också en marknad och de håller också på att bygga världens största pariserhjul i närheten...
 
Grosvenor House hotell
Vi var inte här men vad sägs om en drink på BAR 44 med grym utsikt och sedan middag på Buddha bar?
 
 
Taxi
Det enda som var billigt i Duabi var taxi. Och det var ju tur för det åker man ÖVERALLT! I Dubai strosar du inte mellan ställen eller ta dig runt själv som den turist vi kan vara vana att vara i andra storstäder likt New york. Här tar man taxi precis överallt och de med gula skyltar på taket är statligt ägda så man behöver inte oroa sig för att bli lurad. En gång åkte vi taxi  en timme och betalade 200kr. Värst var trafiken vid 17-20 upplevde vi, då står det still inne i stan så undvik de tiderna om du kan.
 
Klädsel
Av respekt bör man klä sig i "riktiga kläder" och inte en genomskinlig strandklänning när man ska iväg till mallsen eller andra offentliga platser. Jaga hade mina vanliga klänningar som kunde gå till knäet eller till och med ovanför och både kortärmat och långärmat. Använd sunt förnuft och undvik kortkort och pyttesmå linnen så är det ingen fara!
 
Pussar/ hångel offentligt
Nej, offentligt på mallsen ska man inte hångla upp varandra, däremot får man lov att hålla varandra i handen. Jag och Rickard är ju rätt mysiga och kärleksfulla av oss så detta var en liten utmaning för oss och vi fick påminna varandra hela tiden.
 
 
 
 Slutligen - Dubai är verkligen en mäktig stad att besöka även om en hel del är lite konstlat och det man saknar är väl just de där härliga strandpromenaderna som man är van vid när man är i Europa och spatserar runt på kvällarna - här är det taxi som gäller överallt men det är läckert att kunna besöka så många olika ställen så det är bara att ställa om sig från vad man är van vid.
 
 
 
 
Karin:

Jag vill såååååå gärna till Duabi men jag undrar en sak: 2010 var jag och familjen i Egypten och det stod inte priser på någonting så vi fick förhandla om priser vilket var så sjukt jobbigt.. Hur är det med den saken i Dubai?

Svar: Nej allt är prissatt men när det kommer till marknader och sånt är det förhandla såklart!
JOHANNA KAJSON

Maria:

I Skövde har vi Shawarma! ;)

Svar: Åhhh har ni??
JOHANNA KAJSON

Anonym:

Shawarma finns i Malmö ☺

Anonym:

Shawarma finns i Malmö

Iman:

Älskar Dubai! Var där när vår son var 7 månader och vill gärna åka tillbaka när han är äldre för att uppleva vattenlandet på Atlantis. Folk är trevliga och barnvänliga (vanligt i den arabiska kulturen att vara banevönlig). Var riktigt nöjd med resan!

Kommentera inlägget här: