Powered by Jasper Roberts - Blog

Den perfekta (stressade) mamman

Jag har flera gånger de senaste månaderna kommit på mig själv att omvärdera många beslut vi tog i början om uppfostran kring Charles. Innan vi fick barn och framförallt under tiden jag var rädd att vi inte skulle kunna få barn så täntke jag mycket på barnuppfostran, lyssande på Barnvagspromenader (mer då än nu) och när jag såg hur andra föräldrar hanterade sina gråtande barn gjorde det ont i magen på mig och jag kände bara att jag aldirg ville gå med ett hysteriskt gråtande barn i en vagn och ignorera det. Jag ville trösta och aktivt lyssna. 
 
Jag bestämde mig för tusen andra grejor också såsom att alltid vara konsekvent, ett nej är ett nej (inte 3-4 nej som sen alltid blir ett ja) men också att försöka att inte säga nej direkt bara för att. Ingen TV och skärm för det verkade farligt för barns hjärnor, barnet skulle inte sova i vår säng, söva och trösta genom att lägga en hand på magen (för jag antog ju att alla barn sov på rygg), inte åka iväg på weekend de första 1,5-2året utan max 1 natt borta (enligt forskning bla bla bla - you know) osv osv. TUSEN idéer om hur jag skulle och inte skulle vara. Känner ni igen det? 
 
Vi kunde inte få barn, jag satt på toaletten och grät månad efter månad när mensen kom. Jag stack mig själv med sprutor och skrek mig igenom tortyren av ett äggplock i IVF men inga ägg befruktades och vi satt där ogravida och ofrivilligt barnlösa igen. Jag läste på, lyssnade på poddar om barnuppfostran och längtade så det gjorde ont. SÅ ONT. 
 
 
 
Sen kom barnet och jag skulle leva upp till alla mina egna krav och tankar jag tänkt under åren som ofrivilligt barnlös. Jag tror helt ärligt att jag varit så livrädd för att detta är det enda barnet vi kan få och därför vill jag inte göra fel, om det står att barn inte ska se på TV innan de är 2 år för man kan eventuellt störa deras hjärnutveckling så stängde jag av TVn all Charles vakna tid. Jag mådde riktigt dåligt av att amma från start men det var ju det bästa för barnet all time high så jag kämpade på och stängde in mig istället för att lyssna inåt. Sen det här med att barn ska sova på rygg var ju svårt eftersom Charles från start hatade det (han ville sova på mage på oss första 10 veckorna och sedan på sidan, grät så fort han trillade över på rygg.) och att gå ut och gå med vagnen funkade aldrig eftersom han bara grät (kan detta hänga ihop med ligga på rygg, han gillar ju inte sitta i bilbarnstol, vagn eller för länge i matstolen heller och han sover frotfarande helst inte på rygg.) och att ignoera hans gråt har jag aldrig kunnat. Jag har så intensivt känt att jag måste göra ALLT för honom. Mitt barn, det barnet vi längtade så länge efter - detta kanske är vår enda chans? 
 
 
 
Och fy fan vad mycket svårare man gör det för sig när man hänger upp sig på att vara den perfekta mamman som gör allt korrekt för sitt barn. Jag har haft svårt att göra nästbästa alternativet eller skita i vissa saker, att vara lat och köra enkla vägen för att det passade MIG bättre - nej allt skulle vara för Charles skull och för hans bästa. Hela tiden. "Nu har vi fått var chans, nu fick vi vårt barn äntligen - tänk alla som fortfarande kämpar som inte lyckas. Som kanske aldrig lyckas, fy vad otacksamt att bara sätta på TVn och sätta honom framför den och själv läsa tidningen när jag vet enligt forskning att det är sämre än att aktivt leka med honom. Skärp dig Johanna, du har fått din chans - ge 100% fokus nu."
 
Detta är så urtypiskt mig, jag kan inte sålla i bruset av allt man bör och inte bör. Säger någon expert att något är farligt eller något är extra bra så sätter det sig i mig som ett facit och det enda man kan göra är rätt eller fel. NI HÖR JU - dömt att känna sig misslyckad hela tiden. Jag försöker jobba bort denna "svart eller vitt" egenskap och lära mig se nyanser och balans - att försöka lära mig lyssna inåt vad som passar just mig, mitt barn och min familj bäst. Det finns inget facit för alla och man kan inte bara utgå från barnets synvinkel hela tiden för HELA familjen måste må bra. Jag måste ta hand om Charles mamma också, inte bara Charles. Men det är svårt att lyssna inåt och köra sitt eget race tycker jag, hur känner ni?
 
 
 
 
 

 
Den perfekta mammans regelbok som slukar upp en till slut:
 
- Barn under 2 år ska helst inte se någon TV/ iPad med rörligt material/ skärm alls. Barn över 2 år bör ha begränsad skärmtid till 1h om dagen och helst 1-2 helt skärmfria dagar i veckan och det ska alltid sitta med en vuxen och aktivt titta tillsammans med barnet. Varför? För att deras hjärnor inte är färdigutvecklade och klarar därmed inte av att hänga med i inzoomningar, scenbyte osv. Dessutom kan de tycka något är super otäckt som inte vi vuxna alls uppfattar som läskigt. Även om det är ett barnprogram, och rörligt material går så fort så barnet själv hinner knappt reagera på att hen blev rädd och hinner därmed inte förmedla känslan till sina föräldrar vilket kan leda till inre stress.  
 
- Amning är det bästa för barnet och bröstmjölk är det bästa man kan ge, det är bara lata mammor som inte ammar - klart det gör ont men det är bara att stå ut.
 
- Nappar, flaskor och alla flaskdelar ska kokas i 5 minuter stup i kvarten och diskas i diskmaskin istället för handdiskas - OM du nu handdiskar så ska du köpa ett speciellt dyrt diskmedel som är avsett för bara detta. Ditt vanliga diskmedel är LIVSFARLIGT tydligen.
 
- Barn ska enbart äta ekologisk mat, de får absolut inte få i sig något salt och allra helst ska du laga all mat själv från grunden. Barn ska dessutom börja smaka försiktigt på mat när de är 4 månader, börja gilla purémat och byta ut amning/ersättning mot det när de är 6 månader och när de är 8 månader ska de gilla och hantera mat med bitar i sig. Vid 10 månader ska de enbart äta mat och inte ersättning längre. (Parallelt med detta ska man helst amma sitt barn upp till det är 1 år - ersättning är sämre än amning och detta gäller självklart ALLA barn och mammor. Bröstmjölk och amning är bäst och det finns inga nyanser i debatten, det förstår man ju. Förr fanns inte ersättning så mammor som inte ammade dödade sina barn kan man säga, det borde vi tänka på idag. Vidare så är det så att i just vår kultur verkar det gå en magisk gränst vid 10 månader att alla som hetsar om att man SKA amma helt plötsligt hetsar mammorna att "de borde lägga av med det där snart". Så de som vill långstidsamma är också fel på det - man bör vara perfekt i ramen om man ammar i 10-12 månader men givetvis slutar därefter.)
 
- Barn som får vara i gåstol lär sig inte gå korrekt och föräldrarna förstör därmed barnets chanser att lära sig gå ordentligt och kommer enligt forskning i många fall utvecklas 2 månader efter andra i denna processen.
 
- Barn ska sova på rygg från start.
 
- Barn ska lära sig somna själv i sin säng för då lär de sig somna om själva i sängen och anser den vara en trygg plats. Detta gäller såklart alla barn och så småningom lär de sig sova hela nätterna igenom om föräldrarna bara lärt dem somna själva i sin säng på korrekt sätt. Allt annat är föräldrarnas fel - såklart.
 
- Barn ska inte somna med flaska. 
 
- OM barnet nu ändå somnar vid en flaska (FY OCH USCH) så måste man givetvis borsta tänderna på dem efteråt ändå även om risgrynet är så litet så det knappt syns. 
 
- Välling är bara bukfylla och ett svenskt påhitt, därför är det dåligt. Bukfylla med skit helt enkelt, man ska amma eller ge hemmagjord gröt istället med mortlat paltbröd såklart.
 
- Barn ska inte börja förskolan för tidigt. Men det ska inte börja för sent heller - lagom är bäst och då är det inskolning mellan att barnet är 1,5 och 2 år som är klokast för både förälder och barn fastän man bara får skola in i augusti/september i Sverige på de flesta förskolor. Efter att barnet fyllt 2 år så är det mycket jobbigare att skola in och det där med att det tar olika tid för olika barn och familjer funkar ju inte (3 dagar ska det vara och detta passar såklart alla. Ingen är ju unik utan alla passar i samma mal såklart.) 
 
- Man ska inte stressa fram barns utveckling men tydligen gärna "hjälpa dem på traven", genom att träna olika saker på ett "kul sätt". Lägga leksaker högt för att de ska resa sig eller lirka med speglar och leksaker som låter för att de ska vända sig. Men stressa för guds skull inte ditt barn.
 
- Mammor och pappor ska dela lika på föräldrarledigheten oavsett familjesituation. Tar mamman mer eller all föräldrarledighet MÅSTE ju pappan vara okärleksfull och egoistisk och mamman är det nog synd om för hon är ett offer som inte fick vara med och bestämma.
 
- Barn ska inte äta socker - då sockerKNARKAR man dem. Och det är livsfarligt. All typ av socker är numera knark.
 
- Barn ska börja pottränas när de är senast  10 månader. 
 
- Barn ska sova utomhus i vagnen så de får frisk luft.
 
- Mammor ska inte sova borta från sitt barn innan de är minst 1 år gamla, det blir ett trauma för barnet eftersom mamman är första, största anknytningspersonen och det är dramatiskt om denna försivinner ett dygn.
 
- Mammor och pappor ska inte bo borta från barnet innan det är 2 år. Se ovan, det är egoistiskt och otänkbart och man förstör ett barns uppväxt om man lämnar bort dem en natt. (Neej, det spelar ingen roll att det är till en nära anknuten person för alla har inte det så vi kan inte tänka så nyanserat - barnet blir otryggt om ni åker på weekend. Punkt.)
 
- Barn ska inte ha napp för mycket eller för länge, då blir bettet snett och de halkar efter i talet. 
 
 
 
 
 
PHU, vilken tur att alla barn är exakt likdana och att alla föräldrar och familjer passar exakt in i samma fyrkantig mall. Att forskning, råd och rekommendationer passar likdant för precis alla och för dem som dessa metoder inte funkar för så är det bara att härda ut och göra SOM MAN SKA. 
  
 
Eller?
 
 
 
Vet ni, jag har (som ni märkt på bloggen under graviditet och nu under Charles första år) som så många andra tagit åt mig av nästintill alla "regler" ovan som förstagångsförälder.  Vissa tycker jag har varit hysterisk, andra skrattat i smyg och tänkt "jaja, du får se. Det är första barnet men sen ska du se att du släpper på allt det där" och en del suckat åt att jag inte bara lutat mig tillbaka och tagit en enklare väg som kanske passar oss bättre. Eller som avlastat mig lite mer även om det kan anses "latare" att köpa mat eller ha på TVn. Och jag har varit livrädd för att göra fel, jag vill ju inte FÖRSTÖRA mitt barn. Klart han inte ska se på TV eller sitta framåtvänd i vagnen om det står att det är sämre. 
 
Nu vet jag bättre och även om jag fortsatt vill ta aktiva beslut kring barnuppfostran och läsa på så vill jag också känna efter i magen och titta på just vår familj och klura ut vad som passar oss bäst. Men för den sakens skulle tänker jag inte skratta åt "första-barnet-beteendet" jag ägnat mig åt. Jag tycker inte man ska göra det, de flesta går igenom en massa saker när man får barn för första gången som man sen tar lättsammare när barnet är äldre eller när man får ett till barn - och det är en del i föräldrarskolan. Jag tycker man ska ge sig själv en klapp på axeln och respekten till allt det man försöker förstå sig på när man blir förälder för första gången, herregud det är ett heeelt nytt jobb och man ska lära sig det fort. 
 
 
Hur har ni känt er när ni varit nya på detta jobbet, känner ni igen något av ovan eller är ni bättre på att luta er tillbaka och vara mer nyanserade än jag? 
 
 
 
 
 
 
Sara:

Åh vad jag älskade det här inlägget. Jag och min sambo hade också svårt att få barn, sen en dag stod jag där med ett plus på Stickan och trodde inte det var sant. Jag kunde inte amma och har fått höra alltför många ggr hur hemsk mamma jag är som gett mitt barn flaska från start. Jag ville följa alla regler och råd och göra rätt men först nu när min dotter är 7 månader inser jag att grundstenen är kärlek. Sen får folk komma med hur många dumma kommentarer dem vill, jag känner mitt barn och tillsammans skapar vi en vardag som fungerar för oss. Jag älskar din blogg för den är ärlig, jordnära och så nära min egen vardag man kan komma. Jag har också haft en vagnhatare som bara ville vara inbärselen (den är fortfarande poppis) och först nu när hon kan sitta och vara med på ett annat sätt tycks hon nöjd 😊 Barn är egna små minimänniskor och dem precis som vi är olika. Tack för att du delar med dig!

Svar: Vad FINT skrivet, så klokt! "Jag känner mitt barn och tillsammans skapar vi en vardag som fungerar för oss.
JOHANNA KAJSON

Ellen:

Håller med dig 100%, alla är vi olika. Så lätt att hela tiden känna dåligt samvete, stress och jämnföra sig själv och sitt barn med andra och hur dom gör. Tror som du säger att ibland ska man ta den enkla "lata" vägen. Hejja dej och resten av oss förstagångs mammor! Fint skrivet och tack för en fantastisk blogg ❤️

Svar: Jämföra sig är sååå farligt. Tack för din kommentar
JOHANNA KAJSON

astrid:

hahahahahaha jag känner igen mig så väl.... oj vad duktig jag skulle va och vad fantastisk min son skulle bli bara jag gjorde allt korrekt.... hehe. Det enda vettiga rådet jag fått och som jag numera lever efter är "Är det lätt är det rätt" ! Kram!

Svar: Ja det är mitt mantra också . Är det lätt är det rätt men också att det är okej att jag gått igenom det jag gjort.
JOHANNA KAJSON

Anonym:

Jag tror man gör sig själv en stor otjänst genom att alltid vilja göra det perfekta. Det perfekta existerar inte och jagar man ständigt en fantasibild av hur det ska vara är risken att man blir småneurotisk istället vilket absolut inte heller är bra för ett barn! Försök att slappna av och låt saker få vara lite mer som de är, som du säger ska alla i familjen må bra och du är världens bästa mamma till Charles! Det som du kan göra ännu bättre är att ta bättre hand om hans mamma, som du säger själv! Inse att det "perfekta" inte finns och att rönen ändras ständigt, njut så mycket du kan - även om det är tufft just nu så blir det lättare. Men släpp verkligen alla krav och försök att i så stor utsträckning bara vara. Finns ett uttryck som säger "det enda som spelar någon till är hur lycklig man är" - försök tänka på det istället för alla krav! Kramar! <3

Svar: Exakt så tänker jag också - nu. Men det tar tid att hitta den känslan när man har så svårt att "sålla bort" bland alla "MAN SKA OCH MAN SKA INTE". Men jag kämpar på :)
JOHANNA KAJSON

Therese:

Åh vad du är klok! :) jag är nybliven mamma till vår dotter på 6 veckor och det enda man hör är vad du SKA och INTE ska göra med ditt barn. Man är ju vettskrämd som det är ändå med en helt ny liten människa att ta hand om.. Tex VET jag att min dotter får fruktansvärd magknip av d-vitamindropparna. Det är så tydligt men på BVC är det heeeelt otänkbart, enligt dem sover vissa

Svar: Jag känner SÅ igen mig, åh 6 veckor det är en liten tjej. <3. Försöök läsa inlägget en gång till och hitta din egen magkänsla lite tidigare än vad jag gjort - men tillåt dig också att komma fram till olika beslut i din egen takt. Kan hon kanske prova de där andra d-vitamindropparna som inte är olje baserade? (Eller vatten, vilket det nu är). <3
JOHANNA KAJSON

Anonym:

Någon roll ska det stå! 😝

Anonym:

Någon roll ska det stå! :)

Emmet86:

Älskar detta inlägg! Tog nästan 2 år för oss att bli gravida inkl ivf. Läste o tänkte MASSOR under denna tid. Tänker också "kanske är detta min enda bebis". Har haft mycket krav och ångest, ska ny få samtalsstöd via BVC!

Svar: Ja sök samtalstöd och läs inlägget EN GÅNG TILL för jag tror verkligen vi behöver våga lita på att vi inte förstör våra barn om vi inte gör enligt ramen och mallen - vi gör det som passar just vår familj bäst <3
JOHANNA KAJSON

Mickis:

Vilket fantastiskt inlägg! Jag älskar att du vågar ta upp detta och jag känner så väl igen mig i allt du skriver.
Jag har två barn, en tjej på 2 år och tre månader och en tjej som är 11 månader och som du läste jag på och läste på inför första barnet. Efter två missfall var vår bebis så efterlängtad och jag ville inte göra fel. Ganska snabbt insåg jag att min bebis inte passade in i några av alla dessa mallar och fick panik och var rädd att förstöra henne. Men ju mer jag växte in i mammarollen desto mer vågade jag lita på min egen magkänsla. Jag märkte ju vad som var bra för VÅRT barn. När vi fick andra dottern bara med 16 månader emellan insåg jag hur mycket jag oroat mig i onödan men det kan man ju inte på något sätt veta med första. Man är ju nybörjare på allt och det spelar ingen roll hur mänga olika råd man får från "rutinerade" föräldrar för man måste prova själv. Gå sin egen väg, testa sina egna tankar och se vad funkar bäst för en själv och ens barn.
Jag gör så mycket fel om man tittar på all forskning men jag har två lyckliga trygga tjejer som är nyfikna på världen. Vi tittar på tv, vi fikar ibland, vi går inte ut varje dag men vi mår bra i vår familj och vi har hittat ett liv som funkar för oss i vår familj, det är det viktigaste!

Jag beundrar verkligen dig för hur ärlig du är med dina tankar och känslor. <3

Svar: Så kloookt. Och som du säger, att du oroade dig i "onödan" det är både ja och nej på den punkten tycker jag för om du inte hade oroat dig och gått igenom det hade du ju inte lärt dig allt det där och varit mer chill nu. Jag tycker det är okej att man oroar mig och blir extrem när man håller på att lära sig <3. Vad fint du skriver om dina flickor!
JOHANNA KAJSON

Anna:

Känner så väl igen mig i det du skriver! Att bli förälder är en jätteomställning. Vi hade förberett oss på att livet skulle bli annorlunda, men det var svårt att veta exakt på vilket sätt samt vilka följder det skulle få. När man inte får sova ordentligt blir man trött och då är det inte till det bästa att slaviskt följa de tankar man har om barnuppfostran, det kanske är bättre att jag får ligga på soffan och vila lite och mysa med min goa lilla unge som tittar på Pippi samtidigt... Jag jobbar varje dag med att "jag är en bra mamma, trots att jag inte...". Vi är alla olika, våra barn är olika. Det är jättebra att det finns forskning som säger vad som är bra för barn och inte, men vi måste bli bra på att sålla och sätta in forskningen i våra egna vardagar och liv så att det blir så bra som möjligt för just oss.
Heja dig! Tack för en bra och ÄRLIG blogg!

Svar: Åh TACK för kommentaren <3
JOHANNA KAJSON

L:

Tack för det här inlägget Johanna ❤️ Precis vad jag behövde läsa just idag.

Svar: Vad skönt att höra <3
JOHANNA KAJSON

Carro:

Jag har legat vaken natt efter natt och stirrat på min son som sover i vår säng på mage.... Han vägrar sova i egen säng eller på rygg. Jag "vågar" inte fråga på BVC då man är rädd att göra fel. Nu har jag insett att han kunde lyfta på huvudet redan efter 3v, han har en egen 90cm säng ihop med vår och nu sover tryggt hela natten istället för att vakna efter 5 min. Så håller med "är det lätt är det rätt" Stor kram

Svar: Eeeexakt!
JOHANNA KAJSON

Sanna:

Skönt och tur för dig att du kommit på andra tankar, det låter otroligt jobbigt om allt ovan ska infrias. Förstår såklart att du tänkt så o känt så. Det är inte lätt att få barn i Sverige för alla ska tycka så fruktansvärt mycket. Alla vet bäst o har läst den o den studien. Jag kunde känna lite så vid mitt första barn men absolut inte i paritet med det du skriver. Vid mitt andra barn kan jag ha den intentionen att jag ska laga egen mat o hon ska helst inte se på tv men jag hinner ärligt talat inte leva upp till det. Så ibland blir det pippi eller madicken med storasyster o rätt ofta burkmat för då är hon nöjd o jag blir mindre stressad. Min mamma säger ofta att man gör så gott man kan och det duger. Tänker jag ofta på! Du är världens bästa mamma till Charles!

Svar: Så säger min mamma och svärmor också och det är helt rätt (så som listan står har jag inte känt utan den är såklart skrivet till det "extrema" för att förtydliga poängen).
JOHANNA KAJSON

Iman:

Bra & viktigt inlägg!! Roligt också haha känner igen mig i alla punkter! Min son är 2 veckor yngre än C och jag håller med: jag höll på att stressa ihjäl mig själv med vad man "ska" göra. Tyckte det var fel på min son som inte ville äta för det "ska" man vid 8 månader. Han vill inte sova i egen säng men det "ska" man självklart göra m.m.

Man får ta dagen som den kommer och göra det bästa för sitt barn, det löser sig! Glöm inte att vi mammor självklart ska träna och bli av med våra gravidkilon samtidigt som vi hittar på roliga saker när vi är föräldralediga och har ett perfekt städat hem haha (hjääälp!)

Svar: Sååå sant!!
JOHANNA KAJSON

Sanna:

Oj vad fint skrivet! <3 jag har följt din blogg i ungefär ett halvår, förlåt att jag frågar men hur går en ivf Process till? Och hur genomförs alla moment? Skulle vara så snällt om du kunde skriva eller länka tillbaka till ett gammalt inlägg. Tack och kram!

Svar: Ska försöka göra det snart, du kan läsa en del om vår resa här: http://ungafrukajson.se/2014/november/det-finns-ett-mirakel-i-min-mage-2.html
JOHANNA KAJSON

E:

Väldigt bra inlägg. Många "riktlinjer" mammor (till 99%) får har inte heller något vetenskapligt belägg och det bekymrar mig. Jag rekommenderar att lyssna på Agnes Wold (läkare och forskare) som slår hål på många myter till tips som mammor får. Hon pratar också mycket om bakterieskräcken människor har och allergier.

Svar: Är det sant? Var kan man lyssna på henne? Spännande med någont som slår hål på myter istället för att bilda nya :)
JOHANNA KAJSON

Hedda:

Hej!
Jag har mina barnaår långt bakom mig men är nu mor/farmor. Ni föräldrar är duktiga på att ta hand om era barn....tro inget annat. Du pekar på det som stressar er och det är att ni tar in vad "experter" och "icke experter" skriver och säger. Visst är det bra att få kunskap om olika saker men oftast räcker sunt förnuft. Ni gör säkert inga fel som Charles kommer få men av i framtiden. Njut nu av att vara mamma och kolla inte upp var enda grej...du vet bäst. Vårhälsningar

Hedda:

Hej!
Jag har mina barnaår långt bakom mig men är nu mor/farmor. Ni föräldrar är duktiga på att ta hand om era barn....tro inget annat. Du pekar på det som stressar er och det är att ni tar in vad "experter" och "icke experter" skriver och säger. Visst är det bra att få kunskap om olika saker men oftast räcker sunt förnuft. Ni gör säkert inga fel som Charles kommer få men av i framtiden. Njut nu av att vara mamma och kolla inte upp var enda grej...du vet bäst. Vårhälsningar

Svar: Så fint och klokt - sunt förnuft är underskattat idag!
JOHANNA KAJSON

Anonym:

Hejsan hoppsan!

Jag är gravid med en liten flicka som beräknas dimpa ner 1/7. Jag var jätterädd i början när jag tänkte tanken på att man ska kunna klara av att vara en bra mamma till sitt barn. Att man styvt ska lyssna på alla råd som faktiskt ibland även strider extremt mot varandra, jag hade ont i magen fram tills en dag för någon månad sen då en kompis sa till mig "camilla den du ska lyssna på är ditt barn, för tro mig, du får omedelbar feedback på vad som är rätt och fel"

Så nu med det i bakhuvudet kan jag säga att jag känner mig lite mer harmonisk över min roll som blivande mamma. (Okej lite nervös är man kanske alltid ;))

Ha en helt underbara dag alla!!
Stor kram!

Camilla:

Hejsan hoppsan!

Jag är gravid med en liten flicka som beräknas dimpa ner 1/7. Jag var jätterädd i början när jag tänkte tanken på att man ska kunna klara av att vara en bra mamma till sitt barn. Att man styvt ska lyssna på alla råd som faktiskt ibland även strider extremt mot varandra, jag hade ont i magen fram tills en dag för någon månad sen då en kompis sa till mig "camilla den du ska lyssna på är ditt barn, för tro mig, du får omedelbar feedback på vad som är rätt och fel"

Så nu med det i bakhuvudet kan jag säga att jag känner mig lite mer harmonisk över min roll som blivande mamma. (Okej lite nervös är man kanske alltid ;))

Ha en helt underbara dag alla!!
Stor kram!

Camilla:

Hejsan hoppsan!

Jag är gravid med en liten flicka som beräknas dimpa ner 1/7. Jag var jätterädd i början när jag tänkte tanken på att man ska kunna klara av att vara en bra mamma till sitt barn. Att man styvt ska lyssna på alla råd som faktiskt ibland även strider extremt mot varandra, jag hade ont i magen fram tills en dag för någon månad sen då en kompis sa till mig "camilla den du ska lyssna på är ditt barn, för tro mig, du får omedelbar feedback på vad som är rätt och fel"

Så nu med det i bakhuvudet kan jag säga att jag känner mig lite mer harmonisk över min roll som blivande mamma. (Okej lite nervös är man kanske alltid ;))

Ha en helt underbara dag alla!!
Stor kram!

Svar: Heja dig!
JOHANNA KAJSON

Linda:

Asså tack.. typ det ärligaste inlägget jag läst på länge! Jag gick även med i alla dessa facebookgrupper som finns. Och OJ.. där får man inte göra fel! Då blir andra mammor såå uupprörda. Prova skriv att du ger kesella med hallon.. nej såååå mycket socker!! Katastrof!! Suck!!! Peppa varandra istället.. tack Johanna!!

Svar: TACK!
JOHANNA KAJSON

Tess:

BÄSTA inlägget! OM jag känner igen mig haha, men alltså jag höll på att gå sönder av alla krav jag ställde på mig själv och oss, så för ett par månader bestämde jag mig bara att mer titta på oss som familj och utifrån det ta aktiva beslut. Och vet du? Jag är så mycket nöjdare och känner mig stolt som mamma. Jag gör absolut många "fel" enligt boken men herregud vad jag älskar mitt barn och gör allt för henne... Det måste ändå vara det viktigaste? Kärlek och trygghet.

V:

Jättebra inlägg o så himla sant! Hög igenkänningsfaktor. Jag har precis nu med en 8månaders kommit på att jag måste sålla bland allt o göra det som är bäst för vår familj. O ni gör det som är bäst för er!

På förskolor är det nog mest vanligt med inskolningar i aug/sep eftersom nya platser finns då (då stora barn lämnat förskolan för skolan och det blivit platser lediga) Men jag har varit med om att det börjat barn i jan eller mitt i terminen beroende på platser :)

Kim :

Jättebra klokt och sant inlägg! Hög igenkänningsfaktor. Har precis nu med en tös på 8 månader kommit på att jag får sålla bland all informatik och göra det som passar vår familj o lillplutten bäst. O ni gör som det passar er bäst!

Vad gäller förskolor så tror jag det är vanligast att inskolningar sker i aug/sep eftersom det automatiskt finns lediga platser (stora barn har lämnat förskolan för förskoleklass o därmed finns tomma platser) Det kan vara svårare att få en plats mitt i terminen eller ex efter jul då inga barn "normalt" slutar då. Fast jag har varit med om barn som skolats in efter jul eller mitt i terminen då platser funnits i barngruppen.
På de förskolor jag har arbetat har vi oxå varit noga med att inskolningen ser olika ut för alla barn/familjer. Det tar olika lång tid och ser olika ut. Det är nog oxå väldigt olika hur förskolor gör. Det är nåt du kan fråga om när ni letar förskola :)

Svar: Åh vad skönt att det finns förskolor som låter inskolningen ta lite olika tid
JOHANNA KAJSON

Lisa:

Jag har ju haft den ENORMA turen att ha tre äldre systrar med barn och fått lov att se föräldraskapet på väldigt nära håll i över 10 år innan jag själv hade ynnesten att bli mamma. Även om det känslomässiga inte går att förbereda sig på så hade jag mycket av det praktiska redan genom att ha varit väldigt med i mina syskonbarns liv. Jag har kånkat kolikbarn, bytt miljarder blöjor, torkat kräks, blandat ersättning, värmt barnmatsburkar och sövt massvis med ungar, när jag fick min egen var allt det är liksom redan på plats. Jag har sett allt från sockerförbud till 3-årsåldern till en 10-månaders som fått smaka Gott & Blandat, en syrra ammade i 1,5 år och en syrra valde att ta tabletter för att stoppa mjölkproduktionen eftersom hon mådde så dåligt av amningen och alla ungarna är helt fantastiska oavsett. Det har gjort mig väldigt trygg i min föräldraroll, att vi ska göra det som känns bäst för oss. Är så impad av alla som är först ut i familjen med att skaffa barn, är ju en HELT annan grej.

Svar: Phuuu, tack för din kommentar Lisa! Aldrig ens tänkt på den skillnaden, vi är först ut på alla håll och kanter och jag hade knappt hållt en bebis innan och verkligen aldrig bytt en blöja innan. Alla blir fantastiska ändå <3
JOHANNA KAJSON

AM:

Vad bra skrivet! Känner igen mig massor. Käkade lunch med en kompis (som inte har barn) och tydligen gör jag fel som ammar min son till sömns än. Han är ju jättestor och det är jätteviktigt att hans pappa får natta också. Han är 10 månader. Kommer behöva nattas i flera år fram över men ändå föll jag för det. Så ikväll var bebben ledsen, pappan ledsen och mamman ledsen när pappa försökte natta. Varför litar man (jag) inte på min instinkt att våran kille vill ha mig nära när det är dags att sova? Jag har egentligen inget emot att natta honom och har tänkt amma några månader till.

Svar: KÖR DITT RACE!!!!! Ni har ju hittat något som funkar <3.
JOHANNA KAJSON

Sanna:

Tack för ett fantastiskt fint och ärligt inlägg, jag känner sååå igen mig! Vår äldsta son föddes tre månader för tidigt. Jag klandrade mig själv oerhört mycket för att han fick en tuff start i livet och blev fast besluten att göra allt perfekt för att försöka kompensera för det. Efter en lång tid insåg jag att det inte gick att göra allt perfekt men att det blev ganska bra ändå! Kram

Svar: Usch ja det kan jag förstå men vad skönt att du insåg det <3
JOHANNA KAJSON

Hanna-Cecilia :

Vilket underbart inlägg, hög igenkänningsfaktor. Efter 10 år sitter jag äntligen här med en liten son.

Svar: Åhhh hejaaa
JOHANNA KAJSON

Malin:

Vilken känsla du har när du skriver! Så klokt och sant. Jag trodde medan jag var gravid att jag skulle fortsätta med alla nojor jag hade under graviditeten och bli komplett galen av allt jag oroade mig för när kiddot äntligen kom, men så slank han ut och då kunde jag andas ut. Han var frisk och pigg och vi var plötsligt TVÅ som hade ansvaret för honom istället för bara jag i min mage.. Visst, de första två månaderna var det såklart kaos i skallen av alla hormoner osv men så gav jag upp amningen och allt blev enklare. Med tiden slutade jag mer och mer att googla allt allt allt och nu läser jag endast ren fakta kring praktiska grejer (just nu är googlingen "introducera mat till 6 mån bebis" hehe) ... Tycker du är grym! Så härlig och ärlig och världens bästa mamma!

Svar: Tusen tack!!
JOHANNA KAJSON

Emelie:

Så viktigt och bra inlägg! Tror det är många som känner igen sig. Jag hade garanterat känt igen mig på alla punkter om jag inte hade haft turen att vara sist ut i familjen med att skaffa barn plus en nära vän som redan hade barn så jag har varit barnvakt massa och matat och bytt många blöjor innan jag skälv fick barn. Valde att inte läsa något inför bebis utan ta det med sunt förnuft och bilda mig en egen uppfattning. Sen hade vi bestämt vissa saker sen innan och dom följer vi än ingen tv, hemmagjord mat och sockerförbud. Men skulle man följa och lyssna på allt man hör och läser skulle man nog bli mer stressad och må dåligt och det ska man absolut inte i mammarollen. Det bästa är att lyssna på sitt barn och sin familj för man är den enda som känner just sitt barn och sin familj! Allt passar inte för alla för vi är alla olika och alla barn är olika! Du är en supermamma till Charles han kan inte få en bättre mamma precis som jag är till min dptter! Stor kram och tack för en ärlig blogg!

Jessika:

Alltså jag tror jag är sållningsexpert i bruset. Haha det låter kanske knäppt men alltså jag vet inte en enda regel jag tänkt på att jag måste följa eller anpassa mig till. Kanske har det att göra med att jagnästan inte läst på alls innan vi fick barn, vilket jag gissar underlättar. Men jag skrev det i en kommentar för längesen också och det är ju att det så klart blir annorlunda som bloggare. Jag hade nog också varit rädd att bli dömd och bedömd i allt och därför försöka göra mer rätt. Men jag som läsare antar liksom att det mesta som jag läser är med ett filter, att det finns en verklighet och vardag som nog ser annorlunda ut än det som visas. Sen ser jag resten som rekommendationer och tips, inte regler eller måsten. Jag nämnde nyligen för en vän som fått barn att hon ska komma ihåg sin magkänsla och komma ihåg att även BVC sköterskor ger råd och tips, men att det ofta låter som måsten eller att man lätt vill se det som den enda vägen. Det finns olika "skolor" när det kommer till allt, och nästan alla menar att just det den lärt sig är det rätta. När vi träffades första gången i en mammagrupp (efter 4 månader) så tror jag varenda mamma sa "jag önskar jag hade gått mer på min magkänsla i början". Och kom ihåg att du inte måste skriva ut att ni bestämt er för ett skärmfritt hem, matvanor med köpemat eller vad det nu kan vara. Jag tror att det gör att pressen för dig blir ännu lite värre när du ska hålla dig till det eller inse att det inte funkar etc. En ärlig och härlig blogg behöver inte innehålla ALLT. Jag tror t ex att de flesta vet att C får i sig mat även om du inte skriver om exakt vilken typ eller om den är köpt eller hemmagjord :)

Anna i stugan:

Jag är i vanliga fall inte så nojig av mig med vad andra tycker, brukar köra mitt eget race och känna mig trygg i det. Men blev rejält överraskad över hur svårt det visade sig vara just i föräldrarollen!

Bland annat vet jag att jag tyckte att man skulle visa hänsyn och vara diskret när man ammade ute. Och att jag inte skulle laga speciell mat till mitt barn när han skulle äta riktig mat, han fick äta samma som vi eller låta bli om han inte ville ha. HAHAHAHAHAHA, säger jag väl ungefär åt det nu.

Jag håller verkligen med kommentaren ovan om att jag önskar jag gått mer på min magkänsla i början. Men det är skitsvårt när det finns så mycket "experter" (inklusive alla självutnämnda!) överallt. Mitt barn fyller fyra år i maj, och först nu börjar jag känna att jag verkligen kan göra som jag själv tycker och skita i vad andra säger. SÅ skönt!

Svar: Både hahahahhaha men också klappa dig själv och tänka vad fint det är att du hade de tankarna och vad du har lärt dig längst vägen!!!! <3
JOHANNA KAJSON

Anna i stugan:

Tack <3 ! Ja, jag håller helt med. Att man reflekterar och funderar över föräldraskapet innan bebisen kommer är ju en positiv grej, även om det inte blir som man hade tänkt sig. Och egentligen blir det kanske lite snett att önska att man hade litat mer på magkänslan från början, för magkänslan är ju något som utvecklar sig med erfarenheten, och hur gärna man än vill så går det ju inte att hoppa över nybörjarfasen, det är ju tack vare den man lär sig :-)

Kommentera inlägget här: