Powered by Jasper Roberts - Blog

Semestermood

Alltså det känns som jag gått in i något helt fantastiskt semestermood, dagarna bara flyter och vi njuter av vädret och ledigheten med syrran och Donna. Så vi kör en "min dag i bilder" igen:


Charles sov i solstrimmorna i bara blöjan i förmiddags, underbart mysigt. Sen tog vi oss ut i solen och promenerade till en av de små stränderna som finns i stan och lekte stranddag.Ja hade gjort lunchlådor som jag lagade igår och syrran hade fixat kaffe på termos. Perfekt!

SÅ stolt över mig själv som har börjat slänga ihop lunch till mig och syrran ibland. Hon inspirerar mig!
Charles badade också minsann, kallt men härligt och sen tog vi oss hemåt igen på eftermiddagen och mötte upp mamma som tog C medan jag stack iväg och sprang.


Nu har jag duschat och vi ska grilla hamburgare på syrrans innergård. Ni HÖR ju - semestermood.


Ha en härlig kväll!Att leva med endometrios

 
Foto Dayfotografi
 
 
Jag fick en fråga som innefattar endometrios, en sjukdom som varit sjukt dold men som nu äntligen sakta börjar lyftas mer och mer. 10% i Sverige har endometrios, det är alltså fler än diabetes men ändå lyfts diabetes tusen gånger oftare. Det tar i snitt 7-8 år att ens få sin diagnos och därefter följer en smärtsam levnadsstandard för de flesta resten av sitt liv. Många har svårt att hitta smärtstillande som hjälper tillräcklit mycket för att vara smärtfri, jag är t ex nästintill aldrig smärtfri. Jag lever med buksmärtor varje dag, ibland så svåra så jag inte kan lyfta min son. Just nu provar jag TENS som en smärtlindring för att kunna ta färre tabletter i veckan, vi får se hur det går med TENS men jag har långt ifrån den värsta sorten. En släkting har så svår sort så hon har opererats tre gånger och kräker av smärtan varje månad. Hon har tre barn, hur ska hon orka ta hand om dem? Det gör hon såklart för mammor är superhjältinnor och hon jobbar också för att vara heltidssjuktidskriven är inte ett alternativ.
 
Men det var inte det frågan handlade om, jag ville bara passa på att lyfte endometrios innan jag svarar, det är verkligen en sjukdom som ofta viftas bort som överdrivet, löjligt, överkänsligt och hittepå. Helt sjukt ju!
 
 
 
Hur som helst, frågan:

"Jag har en fråga. Jag har samma diagnos som du, endometrios. 
Jag fick den relativt ung, är nu 22 år. Ska gifta mig till hösten, såå kul o planera o lyssnar igenom alla era podavsnitt från vardagsfesten.  Men min fråga. Med diagnosen vet vi inte ifall det kommer vara svårt att få barn. Just nu studerar jag, men min läkare har sagt att vänta gärna inte längre än till 25 med och börja försöka om ni har möjlighet. Detta blir en inre stress. Som du vet kan man inte bara sluta med tex p-piller eftersom de äts som "medicin". Vad had du för tips? Förstår att det är olika för alla och vi ska boka tid med rådgivning hos läkare. Men vad är dina tips till mig? Du inspirerar och hjälper många!!!"
 
 Åh GRATTIS till giftebmålet i höst, vad spännande! Det är, som du säger, så svårt om inte omöjligt att råda någon annan i en sån här situation. För alla vi med endometrios har ju dessutom heeelt olika upplevelser av sjukdomen, symptom, smärtor och biverkningar/sammanväxtningar. Så hur det varit för mig hjälper ju tyvärr inte din historia eller framtid alls. Det är inte säkert att endometrios gör att man har svårare att få barn så det är ju läskigt redan där - att ta ett så pass stort beslut som att skaffa barn utifrån ett "kanske" alternativ om hur det ska gå.
 

 

“Having a baby is like getting a tattoo on your face. You really need to be certain it's what you want before you commit.”   ― Elizabeth Gilbert, Eat, Pray, Love

 

Jag vet inte vad du har för läkare som sagt så eller vad han grundar den rekommendationen på, har han tagit några värden på dig eller tog han det ur luften för att du har endometrios? Jag hade bokat ett nytt möte med den där läkaren och bett dem förklara varför du ska tänka på barn redan, och inte senare än 25 samt frågat om du kan få en utredning som hjälper dig förstå hur ni ska tänka. Försöka få lite mer fakta på bordet (så gott det bara går) och sätt er sedan ner och diskutera igenom hur ni tänker och känner, vad ni har för drömmar att uppnå innan men även vad möjligheten till biologiska barn betyder för er, kan ni tänker att adoptera om det inte går? Kan ni tänka er IVF? Försöka klura lite, men vet du vad? Jag hade lagt allt det där på hyllan till årsskiftet och istället njutit av förlovningen, bröllopet och honeymoonen. <3. All kärlek till er!

 

 

Kategori: Vardagen med moi Taggar: Endometrios, IVF, Ofrivillig barnlöshet, TENS, kronisk sjukdom;

Frukostpremiär på balkongen


Imorse gick Charles upp 05:45 istället för 07:30 så nu känns det som vi är i fas igen, haha.  Rickard flög iväg till Skåne för jobb och jag och Charles mös i soffan tills det var dags för frukost och idag tänkte jag att vi skulle testa ha det på balkongen istället nu när det är tillräckligt varmt. Succé! Herregud vilken lycka jag kände inombords när vi satt där och åt frukost tillsammans under blå himmel.


Nu ska Charles napa och jag ska dricka dagens andra kopp kaffe och ha telefondejt med min vän Nea som bor i Skåne. Vi smsat oftast för updates och jag är värdelös på att prata telefon men någon gång ibland lyckas vi boka in våra dejter och köra lite mer djupare samtal om hur det är - egentligen. Hon blev klar med sin skola igår så jag ville höra allt om det där slutarbetet också.

Hur som helst, nu dejt och kaffe och sen en dag i solen på en filt igen. Älskar livet som mammaledig, har bara liiiite jobb idag för imorgon väntar bröllopsjobb på NK. Men det tar jag sen.

Hopas ni ha en fin start på denna tisdagen!